Asfaleia (ασφάλεια) är grekiska och betyder trygghet. Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov men är långt ifrån en självklarhet i alla människors liv. 

Under 2017 startade vi Asfaleia för att tillsammans sprida vår kunskap om psykotraumatologi och dela med oss av vårt engagemang för dessa frågor. Psykotraumatologi är läran om psykisk traumatisering. 

Läs mer om vår vision och vad vi kan erbjuda.

Alla_tre_farg.jpg
 

Asfaleia anger inte!

VI ANGER INTE är en  gräsrotskampanj mot förslaget i Tidöavtalet om att tvinga vårdanställda att ange papperslösa patienter.

För oss är rätten till vård en självklarhet - men verkligheten ser många gånger annorlunda ut. Asylsökande och papperslösa har redan nu ofta svårt att få den vård de behöver och har rätt till. Regeringens och Tidöavtalets förslag att vårdpersonal ska tvinga agera angivare kommer att försvåra för dessa människor ännu mer - och allvarligt skada tilliten till vård och myndigheter. Riskerna med förhindrad, försenad eller utebliven vård är förstås enorma. Asfaleia står helt bakom Vi anger inte-kampanjen. Solidaritet mellan vårdpersonal och med våra patienter är viktigt för att visa att vi är många som är beredda att göra motstånd och säga: Vi anger inte!

Läs mer om kampanjen på www.viangerinte.se

 

Handledning, utbildning och psykoterapi. 

 

Vår vision

är en framtid där vi inte längre behövs, en framtid då vi människor använder de möjligheter vi har för att skapa trygga liv åt oss och andra. Efter en av de största katastroferna i Europa i modern tid antogs 1948 den allmänna förklaringen om mänskliga rättigheter av Förenta Nationerna. Dessa bildar även värdegrunden för Asfaleias vision. Läs mer...

 

Med anledning av den tillträdande regeringens överenskommelse vill vi i Asfaleia göra följande uttalande:

  • Hälsa och tillgång till vård en mänsklig rättighet. Vården ska vara jämlik, rättvis och tillgänglig och baseras på behovsprinciper.

  • Informationsplikt för vårdpersonal innebär dels ett urholkat förtroende för vård och myndigheter vilket försvårar eller omöjliggör vårt arbete, dels att vi tvingas bortse från de principer om jämlik, rättvis vård efter behov som vårt arbete ska vila på. Det är inte förenligt med våra yrkesetiska principer och vårdens uppdrag att agera som angivare.

  • Rätt till tolk - utan tolk riskerar vården att bli verkningslös eller till och med skadlig. Tolkar är ofta nödvändiga för patientsäkerhet och effektiv behandling. Användandet av tolk i vården ska också det avgöras av behovsprinciper, inte patientens ekonomi eller juridiska status.

  • Hälsa och integration hänger ihop. En god hälsa, fysisk såväl som psykisk, skapar en god integration och möjligheter att delta i samhället. Att begränsa och förhindra tillgången till vård motverkar också integrationen. Att människor behöver ”kvalificera” sig för att få tillgång till välfärden kommer enbart att försvåra den integration regeringen säger sig arbeta för.

Sammantaget är Tidöavtalets förslag på dessa områden direkt skadliga för människors hälsa, för integrationen och därmed för hela vårt samhälle. Förslagen är inte förenliga med grundläggande mänskliga rättigheter eller med våra yrkesetiska principer.

Vi i Asfaleia har mångårig erfarenhet av att möta människor som kommit till Sverige på flykt undan krig, förföljelse och andra fruktansvärda omständigheter och vi ser mycket allvarligt på de förödande konsekvenser Tidöavtalet kommer att få, för enskilda människors lidande och för oss som samhälle, om det förverkligas.

Stockholm, 18 oktober 2022